20 Şubat 2017 Pazartesi

Kafayı çalıştırmak 4

Uzun bir aradan sonra kafayı çalıştırmaya devam...

Özledim be zevkine çalışmayı...
Noluyo lan diyenler buraya tıklasın!
Ne olduğunu hatırlıyorum da neler yaptığımıza dair bilgilerimi tazelemem lazım diyenler de  "kafayı çalıştırmak" etiketine tıklayabilir ya da aynı şekilde arama yaparak diğer yazılara ulaşabilirler...

Hadi bakalım o zaman...


Uzak Doğu'dan devam ediyoruz.

KONFÜÇYÜS - MÖ: 551-479 / Çin

Konfüçyüs özgün bir düşünür olarak tasvir edilmez.Bunun yerine siyası yaşamı düzenleyip idare ettirmenin gerektirdiği uygun davranışlarla ilgili geleneksel düşüncelerin habercisi olarak gösterilir.

Hükümdarların soyun devamı olarak değil de,erdemleri doğrultusunda seçilmeleri, vatandaşlarına gerçek bir bağlılık göstermeleri,onlardan itaat ve saygı görmek için erdemli karakter geliştirmeleri gerektiğini savunmuştur.Geçmişte yaşamış büyük liderler gibi, hükümdarların da haklı ahlaki yönden eğitmeleri ve onlara tüm maddi ihtiyaçlarının sağlandığı garantisini vermeleri gerekmektedir. Devlet insanların doğal ahlakına dayanarak işlemelidir.Bu, özünde başkalarına size davranmasını istediğiniz şekilde davranmak demektir. Devletin amacı insanları itaat etmeye zorlamak değildir. Gücü elde tutanlar görevlerini düzgün şekilde yerine getirdiklerinde, zorlamaya da gerek kalmayacaktır.

Konfüçyüs, iyi bir hükümetin,cezalandırma korkusundan ziyade,uygun ahlaki yürütmeye içsel saygıyı teşvik etmesi gerektiğini iddia etmektedir. Ancak ondan sonra toplumun sorunsuz bir şekilde işlemesi beklenebilir.


(Hayat çok basit ama biz onu karmaşıklaştırmakta ısrar ediyoruz.)


Çocukluğumuzudan beri duyduğumuz,çoğunlukla arkadaşımızın saçını oyun diye çektiğimizde ana-babamızdan duyduğumuz "kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma" sözünün Konfüçyüs'e ait olduğunu bilmeyen kaç kişiydik? Anamız elinde terlikle bizi kovalarken" 己所不欲,勿施於人 " diyormuş meğer aasdfgafdahsgfdha



(Durmadığın sürece ne kadar yavaş gittiğinin önemi yok)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder