11 Ağustos 2016 Perşembe

Kafayı Çalıştırmak 3

Eveeeeet bu gün feslefe tarihinde Çin'e gidiyoruz. Lao Tzu'yu daha detaylı bir şekilde araştırmanızı tavsiye ederim..Gerçekten ufuk açan bir bilge...Uzun zamandır okumadığım için çok mal hissediyorum kendimi gerçekten...Arada okuyunca silkeleniyor insan,bi kendine geliyor...


LAO TZU - 6.yüzyıl / Çin


  • Lao Tzu Çince'de "üstat" demektir. Ancak bu ünvanı taşıyanın kim olduğu bilinmemektedir.
  • Daoizm/Taoculuk kurucusu olarak kabul edilir.
  • Öğretisinin adı " Dao De Fing"dir.
Olduğum kişi olmayı bırakırsam, olabileceğim kişi olurum.

  • Dao De Fing,Çin düşüncesinin gelişmesinde egemen olan iki görüşten biri olarak Konfüçyüs'ün fikirlerine tezat oluşturur. Öğretilerin konuları geniş bir alana yayılmıştır. Kişisel maneviyet, etik,siyaset ve metafizik gibi konulardan bahseder.Konfüçyüs daha çok toğlumsal ilişkilere odaklanırken Lao Tzu, bireyin hayata nasıl yaklaşması gerektiğiyle ilgilenir.
  • "Dao" diğer dillere genelde " yol" olarak çevrilir ve yaşamla evrene egemen olan temel ilkeden bahseder. Bu herşeyin doğal işleyişidir. Dao De Fing'de ,dil yetisiyle Dao'yu kavramanın mümkün olmadığı, söz konusu meselenin sözcüklerle ifade edilememesinin yorumlamada zorlanmamıza sebep olabileceği söylenir. Dao'yu akıl yoluyla kavramaya çalışırsak,başarısız olmaya mahkumuz demektir.Gerçekten de, düşünmek tüm sorunların nedenidir ve mücadele etmek üretkenliğe aykırıdır. Hedeflerin peşinden koşmaktan kaçınmalı ve Dao'nun içimizden akıp gitmesine izin vermeliyiz. Bu "Wu-Wei" ya da "mücadele etmemek" olarak bilinir.  Dao'yla uyumlu yaşamanın anahtarıdır.
İyi bir gezginin sabit bir planı yoktur ve amacı varmak değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder